POT-IN-POT: το ψυγείο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Το 1995, ο Νιγηριανός δάσκαλος Mohammed Bah Abba δημιούργησε ένα σύστημα ψύξης των τροφίμων που δεν χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια ή καύσιμα για να λειτουργήσει.
Αυτό το ψυγείο είναι γνωστή ως Pot-in-Pot (στα ισπανικά: γλάστρα σε γλάστρα), γίνεται μόνο δύο γλάστρες με άμμο πορώδες υλικό μεταξύ τους και στις οποίες έχει τοποθετηθεί ένα υγρό πανί.
Η αρχή λειτουργίας αυτού του συστήματος είναι η εξατμιστική ψύξη. Όταν το νερό εξατμίζεται, απορροφά ενέργεια (λανθάνουσα θερμότητα) του εσωτερικού δοχείου, το οποίο διατηρείται δροσερό ενώ αυτή η διαδικασία συνεχιζεται. Δυστυχώς για την αρχή του σχεδιασμού, το pot-in-ποτ λειτουργεί μόνο σε ξηρό , υγρό κλίμα, επειδή το νερό δεν εξατμίζεται.
Κατασκευή
1. Πάρτε δύο μεγάλα τερακότα ή πήλινα αγγεία (σμάλτο). Το ένα αγγείο πρέπει να είναι χαμηλότερο από την άλλο. Ελέγξτε ότι το μικρότερο ταιριάζει στο μεγαλύτερο και υπάρχει ένα διάστημα μεταξύ δύο έως τρεις ίντσες.
Κλείστε τις οπές στη βάση των αγγείων. Χρησιμοποιήστε πηλό, μεγάλες πέτρες, φελλό, σπιτικά ζυμαρικά, κάτι κατάλληλο διαθέσιμο για να καλύψει το κενό. Αν αφήσετε τις τρύπες ανοιχτές, το νερό θα μπει στο εσωτερικό δοχείο...
Γεμίστε τη βάση του μεγαλύτερου αγγείου με χοντρή άμμο . Γεμίστε επάνω σε ένα ύψος που να διασφαλίζει ότι τα μικρότερα ποτ είναι στο ίδιο ύψος με το μεγαλύτερο δοχείο.
Τοποθετήστε το μικρό δοχείο στο κάτω στρώμα της άμμου από το μεγάλο δοχείο.
Συμπληρώστε γύρω από το μικρό δοχείο με άμμο. Συμπληρώστε σχεδόν μέχρι επάνω, παρά μόνο για να αφήσει μια μικρή τρύπα στην κορυφή.
Ρίξτε κρύο νερό πάνω στην άμμο. Κάνετε αυτό έως ότου η άμμος είναι εντελώς μούσκεμα και δεν μπορεί να απορροφήσει περισσότερο νερό. Κάντε το σταδιακά ώστε να δοθεί χρόνος για το νερό να μουλιάσει την αμμο, μέσα στο πηλινο.
Πάρτε ένα πανί ή πετσέτα και βρέχτε με νερό. Τοποθετήστε το ύφασμα πάνω, από την κορυφή του εσωτερικού δοχείου για την καλυφθεί εντελώς.
Το εσωτερικό δοχείο αφήνεται να ψυχθεί. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο ή τα χέρια για να ελέγξετε την επίδραση ψύξης του συστήματος.
Κρατήστε το ψυγείο "pot-in-pot" σε ξηρό και αεριζόμενο χώρο για το νερό να εξατμιστεί αποτελεσματικά.
Λαχανικά ή άλλα αντικείμενα τοποθετούνται στο εσωτερικό. Θα πρέπει να ελέγχουμε τακτικά την υγρασία στην άμμο. Ρίξτε περισσότερο νερό, όταν γίνεται πιο ξηρό για να κρατήσει καλά. Συνήθως, αυτό πρέπει να γίνει δύο φορές την ημέρα.
Εκτός από τα τρόφιμα, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτό το σύστημα για την ψύξη ποτών, ή τουλάχιστον να τα κρατήσει φρέσκα, ή βάλτε το νερό στη βάση, αντί της άμμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.