Σήμερα η Γη βρέθηκε στο αφήλιό της, στη μεγαλύτερη απόσταση από τον Ήλιο (152,097,701 χιλιόμετρα), στην ετήσια τροχιά της γύρω από το άστρο μας.
Στο αφήλιο η Γη βρίσκεται 1,67% (μόνο) πιο μακριά από τον Ήλιο σε σχέση με την μέση απόσταση Γης-Ήλιου, μια απόσταση γνωστή ως αστρονομική μονάδα (1 AU=149,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα).
Αντίστοιχα, όταν η Γη περνά από το περιήλιο βρίσκεται στην πλησιέστερη απόσταση από τον Ήλιο. Αυτό συμβαίνει περίπου στις 4 Ιανουαρίου, και τότε η Γη θα απέχει την μικρότερη απόσταση από τον Ήλιο 147.098.074 χιλιόμετρα, επίσης 1,67% περίπου πιο κοντά από την μέση απόσταση Γης-Ήλιου.
Το αφήλιο και το περιήλιο ‘οφείλονται’ στο γεγονός ότι η τροχιά της Γης δεν είναι τέλειος κύκλος, αφού σύμφωνα με τον 1ο νόμο του Kepler: Οι τροχιά ενός πλανήτη είναι έλλειψη και ο Ήλιος βρίσκεται στην μία εστία της έλλειψης.
Αν και βρισκόμαστε στο μέσον του καλοκαιριού η Γη βρίσκεται στη μεγαλύτερη απόσταση από τον Ήλιο! Είναι φανερό λοιπόν ότι η απόσταση της Γης από τον Ήλιο δεν έχει καμία σχέση με το ότι τον χειμώνα κάνει κρύο και ζέστη το καλοκαίρι. Άσε που όταν εμείς του βορείου ημισφαιρίου έχουμε καλοκαίρι, οι του νοτίου έχουν χειμώνα και αντιστρόφως.
Αυτό που έχει σημασία στην αλλαγή των εποχών δεν είναι η απόσταση από τον Ήλιο αλλά η κλίση του άξονα της Γης σε σχέση με το επίπεδο περιφοράς της γύρω από τον Ήλιο. Το καλοκαίρι οι ακτίνες του Ήλιου προσπίπτουν κάθετα στο βόρειο ημισφαίριο όπου επικρατεί καλοκαίρι, ενώ στο νότιο ημισφαίριο όπου επικρατεί χειμώνας προσπίπτουν πλάγια.
πηγή: https://x.com/OFA_astronomy/status/1809268157879627935/photo/1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.