Κανένα ποτό δεν έχει διαμορφώσει περισσότερο την ανθρώπινη ιστορία από ότι ο καφές
Παρόλο που ο αγαπημένος διεγερτικός καφές έχει γίνει παγκόσμιο εμπόρευμα, με πάνω από 2 δισεκατομμύρια φλιτζάνια να πίνονται καθημερινά, ήταν πάντα επαναστάτης.
Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025
Πώς ο καφές έγινε το μαγικό ελιξίριο των επαναστατικών ιδεών
Ο μύθος του Σισύφου
Οι θεοί είχαν καταδικάσει τον Σίσυφο να σπρώχνει ασταμάτητα ένα βράχο μέχρι την κορυφή ενός βουνού, απ’ όπου η πέτρα κατρακυλούσε από το ίδιο της το βάρος. Είχαν σκεφτεί, και κάπως δικαιολογημένα, ότι δεν υπάρχει πιο φοβερή τιμωρία από την ανώφελη και ανέλπιδη εργασία.
«Ξύπνησε ο Εγκέλαδος» – Πώς εξηγούνταν οι σεισμοί στην ιστορία της ανθρωπότητας
Οι σεισμοί προκαλούσαν πάντα φόβο στις καρδιές των ανθρώπων.
Πόσο μάλλον όταν οι άνθρωποι δεν ήξεραν του επιστημονικούς λόγους που οι σεισμοί έκαναν τη γη να τρέμει, αλλά έβλεπαν πόσο εύκολα μπορούσαν να χαθούν τα υπάρχοντά τους ή οι αγαπημένοι τους από κάτι ανεξήγητο.
Rudyard Kipling: 'Αν…'
Άν μπορείς να κρατάς το κεφάλι ψηλά όταν γύρω σου όλοι
τον εαυτό τους εχάσαν δειλά, και για τούτο μαζί σου τα βάζουν,
στον εαυτό σου αν μπορείς να ‘χεις πίστη όταν όλοι για σένα αμφιβάλλουν
μα κι αδιάφορος να ‘σαι κι ορθός στις δικές τους μπροστά αμφιβολίες,
αν μπορείς να υπομένεις χωρίς ν’ αποστάσεις ποτέ καρτερώντας,
Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025
Η γλωσσική χρωματουργία
Πώς οι λέξεις που διαθέτουμε για την κατονομασία των χρωμάτων επηρεάζουν τις χρωματικές μας αντιλήψεις;
Ζούμε σε ένα ιδιαίτερο μέρος του σύμπαντος;
Σύμφωνα με ένα δόγμα που οι φυσικοί αποκαλούν κοσμολογική αρχή το σύμπαν σε μεγάλες κλίμακες γίνεται ομογενές (δηλαδή είναι παντού ομοιόμορφο) και ισότροπο (δηλαδή φαίνεται ίδιο προς κάθε κατεύθυνση)*. Αυτό σημαίνει η θέση μας στο σύμπαν δεν είναι σε καμία περίπτωση ιδιαίτερη. Αλλά κάποιες πρόσφατες παρατηρήσεις θα μπορούσαν να ανατρέψουν αυτή την παλιά υπόθεση.
H τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πλέον να κλωνοποιεί τον εαυτό της. Εξέλιξη που εγκυμονεί κινδύνους
Η τεχνητή νοημοσύνη πέρασε μια κρίσιμη «κόκκινη γραμμή» και έχει πλέον ικανότητα αυτοαναπαραγωγής. Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές από την Κίνα έδειξαν ότι δύο δημοφιλή γλωσσικά μοντέλα (LLM) θα μπορούσαν να κλωνοποιηθούν.
Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αυτο-αναπαραχθεί;
Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, ο John von Neumann έθεσε το ερώτημα αν μια μηχανή μπορεί να αυτοαναπαραχθεί. Εκείνη την εποχή, η ψηφιακή τεχνολογία ήταν εντελώς πρωτόγονη για να προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια (*).
Ο κρατικός υλισμός
Στη φιλοσοφική επεξεργασία του Βλαντίμιρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, γνωστού ως Λένιν, η νίκη της Ρωσικής Επανάστασης αποτελούσε τη σαφέστερη απόδειξη της υπεροχής του υλισμού έναντι του ιδεαλισμού.
Να θυμηθείς πως κάποτε έχτιζες πύργους από άμμο και χαλίκια
Ε, εσύ. Σε σένα μιλάω, ναι. Θα σου πω δυο λόγια που σκέφτηκα χθες βράδυ. Ή πριν κάποια χρόνια. Ή που θα σκεφτώ στο μέλλον, αιώνες μετά. Δεν έχει σημασία, ο χρόνος είναι αδιάφορος. Αυτό που έχει σημασία είναι να δώσεις βάση.
Αρχαία ελληνική τεχνολογία: Πώς κλείδωναν οι αρχαίοι Ελληνες
Η αρχαία Ελεύθερνα, η οποία εντοπίζεται σε έναν λόφο νοτιοανατολικά της σημερινής πόλης του Ρεθύμνου στην Κρήτη, έχει μια μακρά ιστορία η οποία ξεκινά από τα αρχαϊκά χρόνια.
Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025
DeepSeek: Ο αστεροειδής που «έκαψε» 1 τρισ. δολ. στη Wall Street – Θα εξαφανίσει τον ανταγωνισμό;
To πρόγραμμα που εμφανίζεται ως πλήρως ανταγωνιστικό στα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT της OpenAI και το Gemini της Google αναπτύχθηκε με κόστος σοκαριστικά μικρότερο από το κόστος των αντίστοιχων μοντέλων.
Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025
Το νευρωνικό δίκτυο παραγωγής χρωμάτων
Από τις 5 βασικές αισθήσεις, η όραση αποτελεί αναμφίβολα την αρχαιότερη (εξελικτικά) και την πλέον πολύπλοκη (ανατομικά και λειτουργικά) αισθητηριακή μας ικανότητα και γι’ αυτό ο οπτικός εγκέφαλος των πρωτευόντων θηλαστικών καταλαμβάνει το 1\4 του εγκεφάλου τους συνολικά. Πάντως, η έγχρωμη όραση είναι από τις πιο αινιγματικές λειτουργίες του οπτικού εγκεφάλου, διότι παίζει αποφασιστικό ρόλο όχι μόνο στη γνωστική αλλά και στην αισθητική ιδιοποίηση της ορατής πραγματικότητας.
Τα Βολτ ή τα Αμπέρ σκοτώνουν;
Α) Προειδοποιήσεις
Ας ξεκινήσουμε με τις προειδοποιητικές ταμπέλες, που τοποθετούν οι ηλεκτρολόγοι σε όλο τον κόσμο.
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025
Η συνείδηση κρύβεται στα ηλεκτρικά πεδία του εγκεφάλου μας
Ένας μυστηριώδης ηλεκτρομαγνητικός μηχανισμός μπορεί να είναι πιο σημαντικός από την πυροδότηση νευρώνων στον εγκέφαλό μας για την κατανόηση της λειτουργίας της συνείδησής μας.
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025
Πως να ζωγραφίσετε ένα κλουβί
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025
Έλα, χαμογέλα: Είναι «μεταδοτικό» και κάνει τον κόσμο καλύτερο
Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, από την εποχή του Κάρολου Δαρβίνου μέχρι και σήμερα, δεν έχει πάψει να γοητεύει τους επιστήμονες. Μάλιστα, πρόσφατα ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Fujita παρατήρησαν ότι το χαμόγελο είναι μεταδοτικό και εξαπλώνεται από το ένα άτομο στο άλλο σαν ένας ιός θετικής ενέργειας.
Οδηγός: Πώς θα προστατεύσετε τα δεδομένα σας όταν πεθάνετε
Ποια πολιτική ακολουθούν οι μεγάλες πλατφόρμες για τα δεδομένα θανόντων και την τίμηση της μνήμης τους.
Από σέλφι μέχρι σημαντικά email και βίντεο από αγαπημένες στιγμές, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συσσωρεύσει μια πληθώρα δεδομένων σε social media και λογαριασμούς στο cloud. Τι συμβαίνει με το υλικό αυτό όταν αφήνουμε τον μάταιο τούτο κόσμο;Είναι σώφρον να συντάξετε μια διαθήκη όπου θα ορίζετε κληρονόμους για την υλική σας περιουσία. Μην ξεχάσετε όμως να φροντίσετε και για τα ψηφιακά υπάρχοντά σας.
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025
Μια ψυχική διαταραχή από την οποία πάσχει η ανθρωπότητα
«Οικολογικός ναρκισσισμός»: Αυτόν τον όρο χρησιμοποιεί ο αρχιτέκτονας Πάρις Βασιλειάδης για να περιγράψει τη σχέση της ανθρωπότητας με τη φύση
Ο «οικολογικός ναρκισσισμός», η επίδραση δηλαδή της συγκεκριμένης ψυχολογικής διαταραχής στη φύση και το περιβάλλον, ήταν το θέμα της διάλεξης του αρχιτέκτονα Πάρι Βασιλειάδη στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Τι είναι το slop που εξαπλώνεται με ταχύτητα το Διαδίκτυο;
Ένα από τα δημοφιλέστερα slop είναι εικόνες του Χριστού με σώμα γαρίδας σε διάφορες παραλλαγές. |
Το περιεχόμενο που δημιουργείται από ανθρώπους στο Διαδίκτυο αρχίζει να γίνεται… σπάνιο είδος . Η τεχνητή νοημοσύνη καταλαμβάνει τον κυβερνοχώρο με πολιορκητικό κριό το slop.
Ελον Μασκ: Χρησιμοποιήσαμε όλη την ανθρώπινη γνώση στην εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης και πρέπει να φτιάξουμε «συνθετικά δεδομένα»
O Έλον Μασκ πιστεύει ότι η εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης με αποκλειστικά ανθρωπογενή δεδομένα καθίσταται πλέον αδύνατη και πρέπει να ξεκινήσει η παραγωγή «συνθετικών δεδομένων» που θα παράγονται από συστήματα ΑΙ.
Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΚΛΕΨΥΔΡΑ: ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΜΟΛΙΣ ΧΑΡΑΧΘΕΙ…
«Το όνειρο μιας ανθρώπινης κοινωνίας ολοκληρωτικά αυτοματοποιημένης υπό την εξουσία του αλγόριθμου δεν θα οδηγούσε στον υπεράνθρωπο, αλλά στον απάνθρωπο. Το όνειρο μιας αλγοριθμικής ορθολογικότητας θα τείνει να μας μετατρέψει σε κοινές μηχανές. Είναι ένα ιδεώδες μάταιο. Ο άνθρωπος δεν είναι αλγοριθμοποιήσιμος. Το ίδιο και η ιστορία δεν είναι αλγοριθμοποιήσιμη, ούτε προβλέψιμη».
Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025
Η χρωματοποιία ως προϊόν εγκεφαλικής δημιουργίας
Πώς εξηγείται επιστημονικά η αινιγματική ικανότητα του εγκεφάλου μας να χρωματίζει τη φύση;
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025
Μέχρι Να Γίνεις Ο Βασιλιάς Των Ηλιθίων (Full Documentary - 2013) w/ English Subtitles
The documentary presents the history of Greek punk, the origin and the development of a subculture in a country that has experienced the transition from a military junta to European democracy. It describes the reaction of the young people at the time, who tried to express their voice in a turbulent and uncertain socio-political situation.
Νέα chatbots αντιγράφουν σε δύο ώρες την προσωπικότητα ενός ανθρώπου
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων arXiv, ερευνητές από την Google και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ δημιούργησαν προγράμματα προσομοίωσης που αντιγράφουν την ανθρώπινη προσωπικότητα.
Τζ. Ρ. Τόλκιν / Ο Άρχοντας του Φανταστικού
«Οι πολιτικές απόψεις μου κλίνουν ολοένα και περισσότερο προς την Αναρχία (με τη φιλοσοφική έννοια του όρου, που σημαίνει κατάργηση του ελέγχου και όχι γεννειαφόροι βομβιστές) – ή προς τη μη-συνταγματική μοναρχία» – Τζον Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν
Προ των πυλών η τεχνητή νοημοσύνη που χαρτογραφεί και χειρίζεται τις επιθυμίες των ανθρώπων
Οι εταιρείες τεχνολογίας θα μπορούσαν σύντομα να είναι σε θέση να πουλήσουν και ακόμη και να επηρεάσουν τις αποφάσεις μας προτού τις πάρουμε συνειδητά, ως μέρος μιας «οικονομίας προθέσεων» στην οποία η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χαρτογραφήσει και να χειραγωγήσει τις επιθυμίες μας.
Χ. Γιαπιτζάκης - Η ψυχοθεραπευτική παρρησία στον Κήπο του Επίκουρου
Στο βιβλίο παρρησίας, ο Φιλόδημος αναφέρει ότι η διδασκαλία των Επικούρειων βασιζόταν στην παρρησία, δηλαδή την ελεύθερη και ειλικρινή έκφραση γνώμης, καθώς και στην ψυχοθεραπεία ("την της ψυχής θεραπείαν" Περί παρρησίας ) σε φιλικό περιβάλλον.
Η ελεύθερη έκφραση των ιδεών ήταν ένα αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη σε μια δημοκρατική κοινωνία, όπως εκείνη της κλασικής Αθήνας. Στο λόγο του Περί ειρήνης ο Ισοκράτης αναφέρει ότι ωφέλιμη είναι η ειλικρινής έκφραση λόγου, που τολμά να επιπλήττει το δήμο για κάποιο λάθος και όχι η κολακεία που χαϊδεύει τα αυτιά των πολλών.
Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025
Η μελαγχολία της ευφυΐας
Πριν από 2.500 χρόνια ο Αριστοτέλης υποστήριξε πως «δεν υπάρχει καμία μεγάλη ιδιοφυΐα χωρίς κάποια δόση παράνοιας». Σήμερα ο ισχυρισμός του αποδεικνύεται επιστημονικά καθώς πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν πως η ευφυΐα σχετίζεται με την μελαγχολία.
Η μελαγχολία θεωρείται από την αρχαιότητα, στοιχείο διάκρισης.
Γιατί ο κόσμος παραδίδεται ανεξέλεγκτα στην καταστροφή;
Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα που θα έπρεπε να βρίσκεται στα χείλια όλων των ανθρώπων, αλλά, δυστυχώς, δεν βρίσκεται. Μερικοί φαντασιώνονται ότι αυτοί ειδικά θα διαφύγουν, επειδή απλώς πιστεύουν ότι η ελπίδα ή η "θετική σκέψη" τους έχει ιδιαίτερη μαγική δύναμη και μερικοί ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα διασωθούν, επειδή διαθέτουν τα υλικά μέσα για να αντιμετωπίσουν τις περισσότερες απειλές (ανθρώπινες ή φυσικές).
Μπέρτολτ Μπρέχτ: "Η Ανθρώπινη Βλακεία είναι Ακατανίκητη, κυριολεκτικά.!!!"
"Ποιο είναι το μεγάλο μυστικό του βλάκα;" ρώτησαν κάποτε τον κ. Κόινερ "Αυτό που τον κάνει ακατανίκητο, ανυπέρβλητα κακό και πάντα νικητή;"
– Το μεγάλο μυστικό του βλάκα, χμ, για να σκεφτώ λίγο…
Nature / Τα σημαντικότερα γεγονότα που αναμένεται να καθορίσουν την επιστήμη το 2025
Νέα και επαναχρησιμοποιούμενα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, τολμηρές διαστημικές αποστολές και πολιτικές για την αντιμετώπιση του κλίματος και τη διαχείριση των πανδημιών συγκαταλέγονται στις εξελίξεις που αναμένεται να διαμορφώσουν την έρευνα και την επιστήμη το 2025, σύμφωνα με το περιοδικό Nature.
Τεχνητή νοημοσύνη / Αυξάνονται οι πιθανότητες να καταστρέψει την ανθρωπότητα λέει ο «νονός» της
Οι πιθανότητες για την Τεχνητή Νοημοσύνη να οδηγήσει στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες έχουν αυξηθεί προειδοποιεί ο βραβευμένος επιστήμονας υπολογιστών Τζέφρι Χίντον.
Ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα όσο μεγαλώνουμε;
Όσο μεγαλώνουμε ο χρόνος φαίνεται να περνάει όλο και πιο γρήγορα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου John Moores του Λίβερπουλ. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο αισθάνθηκε ότι τα Χριστούγεννα πλησιάζουν κάθε χρόνο πιο γρήγορα. Ο χρόνος που αντιλαμβάνεστε εσείς δεν είναι απαραίτητα ίδιος με το χρόνο που αντιλαμβάνεται κάποιος άλλος.
Πού οφείλεται η γεύση του καφέ
Η ποικιλία Arabica είναι υβρίδιο αλλά δεν δημιουργεί υβρίδια. Ανανεώνεται και μαζί προσφέρει νέες γευστικές νότες αναδιοργανώνοντας το γονιδίωμά της, σύμφωνα με πρόσφατη ιταλική μελέτη.
Οι λάτρεις του καφέ είναι αναρίθμητοι, αλλά ο καφές είναι ένα φυτό που κρατά ακόμη πολλά μυστικά. Ενα από αυτά τα μυστικά αποκάλυψε πρόσφατα μια ομάδα Ιταλών επιστημόνων η οποία ανέλυσε το γονιδίωμα των ποικιλιών καφέ και κατάφερε να δώσει απάντηση σε ένα ερώτημα που απασχολούσε γευσιγνώστες και απλούς καταναλωτές του δημοφιλέστερου ροφήματος του πλανήτη: πού οφείλεται η γεύση του καφέ;
Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025
Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025
Η πραγματική σημασία της φράσης «Αλλάχου Ακμπάρ»
Η στιγμή που νεαρός Μουσουλμάνος προσεύχεται | Shuttestock |
Η πραγματική σημασία της φράσης «Αλλάχου Ακμπάρ». Ο ρόλος των ΜΜΕ στη διαστρέβλωση.
«Αλλάχου Ακμπάρ» φέρεται να φωνάζουν αρκετοί «μοναχικοί λύκοι», που πραγματοποιούν επιθέσεις στην Ευρώπη, όπως τις Βρυξέλλες, ωστόσο η έκφραση έχει μία αρκετά διαφορετική έννοια από αυτήν που της αποδίδεται.
25 Charles Bukowski Quotes That Will Blow Your Mind
If you haven’t read any of Bukowski’s novels yet, then you can start reading these heart-warming Charles Bukowski quotes shared by this prolific writer.
Μαρία Πολυδούρη: Η πριγκίπισσα της θλίψης
Γράφτηκε από την maryposa
Δημιουργικός χρόνος
Η απελευθέρωση της ανθρώπινης σκέψης από τα δεσμά της αιωνιότητας
O Άτλας των Ανθρωπίνων Κυττάρων
Με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης η Βιολογία επιχειρεί να καταστήσει ευκρινέστερη την εικόνα του ανθρώπινου οργανισμού στην υγεία, στην ασθένεια και σε όλες τις φάσεις της ζωής
Ο 21ος αιώνας άρχισε μάλλον διθυραμβικά για τη Βιολογία χάρη στην αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και την απομόνωση των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων. Τόσες ήταν οι ελπίδες που είχαν γεννηθεί από τα παραπάνω επιτεύγματα ώστε αυτός να ονομαστεί «αιώνας της Βιολογίας» παίρνοντας τα σκήπτρα από τη Φυσική που (δικαίως) είχε χαρακτηρίσει τον 20ό αιώνα.