Ξηρασία, κίνδυνος πυρκαγιών, προβλήματα υγείας με την αρτηριακή πίεση. Στο μέλλον θα πρέπει να υπολογίζουμε σε περισσότερες μέρες καύσωνα και τροπικές νύχτες. Οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι γι αυτό. «Θα συνεχίσουν να υπάρχουν ωραία και άσχημα καλοκαίρια, αλλά τα καλοκαίρια με ακραία ζέστη θα έρχονται πιο συχνά» λέει η Ντανιέλα Γιάκομπ, διευθύντρια του Climate Service Center του Αμβούργου. Τα μελλοντικά κλιματικά σενάρια δείχνουν ότι στον οικοδομικό κλάδο ή τον αγροτικό θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές σε συνθήκες ξηρασίας. «Θα πρέπει να δράσουμε σήμερα» λέει η καθηγήτρια.
«Θα αυξηθούν οι μέρες με καύσωνα»
«Ήδη στα μέσα του αιώνα θα σημειωθούν περισσότερες εβδομάδες περιόδων καύσωνα και ξηρασίας» προειδοποιεί η Γιάκομπ. «Αλλά προς το τέλος θα φανεί πιο καθαρά εάν προστατεύουμε επαρκώς το κλίμα ή όχι, επειδή η φύση αντιδρά πιο αργά». Η εμπειρογνώμων υπενθυμίζει ότι τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται σήμερα επενεργούν κατά τα μέσα του αιώνα. Από το 2050 μέχρι το 2100 είναι πιθανόν να καταγραφούν σημαντικές αλλαγές στην αύξηση της θερμοκρασίας που φαίνεται και από την αύξηση των αριθμών των ημερών με καύσωνα, δηλαδή με θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου. Σύμφωνα με τα κλιματικά μοντέλα μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα θα καταγραφούν τρεις επιπλέον ημέρες με καύσωνα κατά μέσον όρο σε σχέση με τα 100 προηγούμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι ο στόχος τη Συμφωνίας του Παρισιού για μείωση της θερμοκρασίας της γης κάτω από του δύο βαθμούς υλοποιηθεί. Αλλά αν, όπως μέχρι τώρα, συνεχίσουμε να μολύνουμε την ατμόσφαιρα με αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τότε οι μέρες καύσωνα θα αυξηθούν κατά 12 και η μέση θερμοκρασία θα ανεβεί κατά 3,7 βαθμούς Κελσίου στο μέσον του αιώνα.
«Αυτό σημαίνει καλοκαίρια – φωτιά, όπως το 2003, ή το φετινό» λέει ο Πέτερ Χόφμαν, ειδικός από το Ινστιτούτο Μετεωρολογικών Ερευνών του Πότσνταμ. «Το μελλοντικό Βερολίνο θα γίνει όπως το Φράιμπουργκ και το Φράιμπουργκ θα έχει πιθανώς πιο μεσογειακές θερμοκρασίες». Αυτό φέρνει και πολλά προβλήματα, εάν και εν πρώτοις ακούγεται αθώο. «Όσο πιο ζεστό γίνεται το καλοκαίρι, τόσο περισσότερο πρέπει να χρησιμοποιούμε κλιματιστικά, θα σπαταλάμε περισσότερη ενέργεια και θα αυξάνει το κόστος» υποστηρίζει ο Γκέρχαρντ Λουξ, εκπρόσωπος της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Όφενμπαχ.
«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον τροχό πίσω»
Ποιες θα είναι όμως οι υπόλοιπες επιπτώσεις; Μείωση της αγροτικής παραγωγής, μείωση των αποθεμάτων νερού στα ποτάμια και διαταραχές στον ύπνο. Τις τελευταίες τις υφιστάμεθα ήδη. «Υπό αυτές τις ακραίες συνθήκες η ποιότητα της εργασιακής απόδοσης θα πρέπει να μείνει η ίδια, ειδάλλως θα έχουμε επιπτώσεις και στην παραγωγικότητα» σημειώνει ο Χόφμαν. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κάνουν την εμφάνισή τους και τον χειμώνα. Είναι πιο ήπιος και πιο υγρός και οι μέρες με πάγο και χιόνι μειώνονται. Το Climate Service Center συμβουλεύει πολιτικούς και επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή. «Σε ένα ποσοστό μπορούμε να προσαρμοστούμε εμείς στη Γερμανία, αλλά θα μας πονέσει» λέει ο Γκέρχαρντ Λουξ.
Στις μεγαλουπόλεις σημειώνονται διενέξεις για οικιστικές παρεμβάσεις με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, σημαντικό σε περιόδους καύσωνα. Από την άλλη όμως θα πρέπει να δημιουργηθούν διάδρομοι για τον αέρα και πολύ πράσινο. Το ίδιο συμβαίνει και με τη χρήση υλικών, θα πρέπει για παράδειγμα να μειωθούν οι προσόψεις γυαλιού. «Τα κλιματιστικά δεν αποτελούν λύση γιατί καταναλώνουν πολύ ενέργεια. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να σταματήσει πλέον τις επιπτώσεις, μόνο να τις περιορίσει μπορεί. Ο τροχός δεν μπορεί να γυρίσει πίσω», υποστηρίζουν οι ειδικοί σημειώνοντας ωστόσο ότι μπορούμε να εμποδίσουμε να γίνει η κατάσταση χειρότερη στο τέλος του αιώνα.
Στέφανι Λέτγκεν, dpa/ Ειρήνη Αναστασοπούλου
http://www.in.gr/2018/08/09/world/deutsche-welle/perissoteroi-kaysones-ipioteroi-xeimones/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.