Η αύξηση της θερμοκρασίας στον Αρκτικό Κύκλο σημαίνει ότι στο μέλλον η Βόρεια Ευρώπη, η Βόρεια Αμερική και μεγάλα τμήματα της Ασίας θα έρχονται όλο και πιο συχνά αντιμέτωπες με υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, αλλά και με ακραία φαινόμενα όπως καταιγίδες και πλημμύρες. Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, η αύξηση της θερμοκρασίας στον βόρειο πόλο καθιστά τα φαινόμενα αυτά περισσότερο επίμονα και επικίνδυνα.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Communications επισημαίνει ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες στην Αρκτική έχουν μειώσει την ταχύτητα των κινούμενων αέριων μαζών του πλανήτη με αποτέλεσμα καθίσταται δυσκολότερο τα λεγόμενα βαρομετρικά χαμηλά και υψηλά να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία.
Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να οδηγήσει ακόμη πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία εμφανίζονται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες διαρκούν πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό, κάνοντας τις ηλιόλουστες ημέρες καύσωνες, τις ξηρασίες πυρκαγιές και τις βροχές πλημμύρες.
Όπως τονίζει ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, Ντιμ Κούμου, από το Ινστιτούτο Μελέτης της Κλιματικής Αλλαγής του Πότσνταμ, «αυτό που ζήσαμε αυτό το καλοκαίρι, ήταν η μεγάλη ένταση των κυμάτων καύσωνα. Και θα τα ξαναδούμε σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη: στην Ε.Ε., τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα».
Εξηγεί ότι οι μακράς διάρκειας καύσωνες «θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνία, θα επηρεάσουν την αγροτική παραγωγή. Ήδη οι σοδειές πολλών αγαθών ήταν περιορισμένες φέτος, ενώ οι καύσωνες μπορεί να είναι καταστροφικοί για την ανθρώπινη υγεία».
Η μείωση της ταχύτητας των αέριων μαζών του πλανήτη, με συνέπεια να μην μπορούν να ρυθμίσουν την παγκόσμια θερμοκρασία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Οι περιοχές γύρω από την Αρκτική θερμαίνονται δύο έως τέσσερις φορές περισσότερο από το μέσο όρο του πλανήτη, με αποτέλεσμα οι άνεμοι να «αγωνίζονται» να δημιουργήσουν επαρκή ενέργεια και ταχύτητα ώστε να ωθήσουν τα βαρομετρικά συστήματα ανάμεσα στα υψηλά και τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία.
Ως παραδείγματα αυτής της νέας κατάστασης είναι ο τυφώνας Χάρβεϊ, που σάρωσε το 2017 το Τέξας.
Άλλο παράδειγμα είναι οι πυρκαγιές του 2016 στην Αλμπέρτα του Καναδά.
Σύμφωνα με τον άλλο συγγραφέα της μελέτης, Βλαντίμιρ Πετούκοφ, του Ινστιτούτου Πότσνταμ, αν και δεν μπορεί να αποδοθεί στην αλλαγή της κίνησης των αέριων μαζών αυτή η φυσική καταστροφή, «ήταν ένας επιπρόσθετος σημαίνων παράγοντας που οδήγησε» στη μεγαλύτερη ίσως πυρκαγιά στην ιστορία του Καναδά. Πάντως, όπως τονίζει, «οι έρευνες δείχνουν ότι από το 1980 και μετά, η κίνηση των αέριων μαζών είναι σημαντικός παράγων αύξησης του κινδύνου για πυρκαγιές».
Επιπλέον, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτή η νέα εξέλιξη μπορεί να πυροδοτήσει και άλλες κλιματικές αλλαγές.
«Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μπορεί να γίνει κατανοητή στα μοντέλα μελέτης του κλίματος, αλλά πλέον οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν μη-γραμμικές αλλαγές στο κλίμα, πώς μπορεί να επηρεάζονται και να ανατροφοδοτούνται άλλα φαινόμενα», σύμφωνα με τον καθηγητή Κούμου.
Και σύμφωνα με άλλους ερευνητές, που σχολίασαν τη νέα μελέτη, αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι «αυτό που συμβαίνει στην Αρκτική δεν μένει εκεί: αν αλλάξουμε την ενεργειακή ισορροπία του πλανήτη, αλλάζουμε και την ισορροπία της θερμοκρασίας από τον ισημερινό προς τον πόλο».
Όπως τονίζει ο Κρις Ρέιπλι, καθηγητής Κλιματικής Επιστήμης στο University College του Λονδίνου, «οι συνέπειες των αλλαγών αυτών αναδύονται διαρκώς και θα γίνονται όλο και βαθύτερες. Η πορεία του ταξιδιού μας δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική».
Πηγή: The Guardian
http://www.efsyn.gr/arthro/oi-ypsiles-thermokrasies-irthan-gia-na-meinoyn-sto-voreio-imisfairio
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.