Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025

Νέα chatbots αντιγράφουν σε δύο ώρες την προσωπικότητα ενός ανθρώπου

Ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης χρειάζεται μόλις δύο ώρες εκπαίδευσης για να δημιουργήσει ένα ακριβές αντίγραφο της προσωπικότητας κάποιου ανακάλυψαν ερευνητές.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων arXiv, ερευνητές από την Google και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ δημιούργησαν προγράμματα προσομοίωσης που αντιγράφουν την ανθρώπινη προσωπικότητα.

Τα προγράμματα δημιουργήθηκαν με βάση συνεντεύξεις δύο ωρών με 1.052 άτομα που πήραν μέρος στη μελέτη. Αυτές οι συνεντεύξεις χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση ενός παραγωγικού μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης σχεδιασμένο να μιμείται την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Για να αξιολογηθεί η ακρίβεια των αντιγράφων AI, κάθε συμμετέχων ολοκλήρωσε δύο γύρους τεστ προσωπικότητας, κοινωνικές έρευνες και παιχνίδια λογικής και κλήθηκε να επαναλάβει τη διαδικασία δύο εβδομάδες αργότερα. Όταν τα αντίγραφα της τεχνητής νοημοσύνης υποβλήθηκαν στις ίδιες δοκιμές, ταίριαξαν με τις απαντήσεις των ανθρώπινων ομολόγων τους με ακρίβεια 85%.

Οι εφαρμογές

Η μελέτη αναφέρει ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που μιμούνται την ανθρώπινη συμπεριφορά θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα σε μια ποικιλία ερευνητικών σεναρίων, όπως η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών δημόσιας υγείας, η κατανόηση των απαντήσεων στην κυκλοφορία προϊόντων ή ακόμη και η μοντελοποίηση αντιδράσεων σε σημαντικά κοινωνικά γεγονότα που διαφορετικά θα ήταν πολύ δαπανηρά.

«Η προσομοίωση γενικού σκοπού ανθρώπινων στάσεων και συμπεριφοράς – όπου κάθε προσομοιωμένο άτομο μπορεί να εμπλακεί σε μια σειρά κοινωνικών, πολιτικών ή πληροφοριακών πλαισίων – θα μπορούσε να επιτρέψει σε ένα εργαστήριο για ερευνητές να δοκιμάσουν ένα ευρύ σύνολο παρεμβάσεων και θεωριών» έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους. Οι προσομοιώσεις θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν πιλοτικά νέες δημόσιες παρεμβάσεις, να αναπτύξουν θεωρίες γύρω από τις αιτιώδεις και συμφραζόμενες αλληλεπιδράσεις και να αυξήσουν την κατανόησή μας για το πώς τα ιδρύματα και τα δίκτυα επηρεάζουν τους ανθρώπους, πρόσθεσαν.

Φυσικά η εξέλιξη αυτή εγείρει και πολλές ανησυχίες για διαφόρων ειδών κακόβουλη χρήση αυτής της τεχνολογίας και μένει να δούμε αν και πώς θα χρησιμοποιηθεί με κακόβουλο τρόπο.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1873240/nea-chatbots-antigrafoyn-se-dyo-ores-tin-prosopikotita-enos-anthropoy/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.