Μια νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Heart αποκαλύπτει ότι μια απλή εξέταση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού μπορεί να προβλέψει με εντυπωσιακή ακρίβεια τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Royal Victorian Eye and Ear Hospital της Αυστραλίας, αναγνώρισε ένα μοναδικό «αγγειακό αποτύπωμα» στον αμφιβληστροειδή, το οποίο περιλαμβάνει 29 διαφορετικούς δείκτες της αγγειακής υγείας.
Αυτοί οι δείκτες αντικατοπτρίζουν με μεγάλη ακρίβεια την αγγειακή αρχιτεκτονική του εγκεφάλου, σύμφωνα με την έρευνα.
Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση εξειδικευμένων φωτογραφιών του αμφιβληστροειδούς (fundus images) από περισσότερους από 68.000 συμμετέχοντες της βάσης δεδομένων UK Biobank. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, που διήρκεσε κατά μέσο όρο 12,5 χρόνια, 749 συμμετέχοντες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν προηγμένα μοντέλα μηχανικής μάθησης, συμπεριλαμβανομένου του Συστήματος Αξιολόγησης Μικροαγγειακής Υγείας Βασισμένο στον Αμφιβληστροειδή (RMHAS), για να μελετήσουν 30 δείκτες σε πέντε βασικές κατηγορίες της αγγειακής αρχιτεκτονικής του αμφιβληστροειδούς.
Οι πέντε βασικές κατηγορίες που εξετάστηκαν περιλαμβάνουν:
- Το διαμέτρημα (μήκος, διάμετρος και αναλογία φλεβών και αρτηριών)
- Την πυκνότητα (κατανομή των αιμοφόρων αγγείων)
- Την ελικότητα (καμπυλότητα και μοτίβα του αγγειακού δικτύου)
- Τη γωνία διακλάδωσης (τρόπος διαχωρισμού φλεβών και αρτηριών)
- Την πολυπλοκότητα (συνολική πολυπλοκότητα του αγγειακού δικτύου)
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι αλλαγές στους δείκτες πυκνότητας συσχετίζονται με 10-19% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, ενώ οι μεταβολές στους δείκτες διαμετρήματος συνδέονται με αύξηση 10-14%.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το αγγειακό αποτύπωμα του αμφιβληστροειδούς, σε συνδυασμό μόνο με την ηλικία και το φύλο, αποδείχθηκε εξίσου αποτελεσματικό στην πρόβλεψη του κινδύνου εγκεφαλικού όσο οι παραδοσιακές μέθοδοι που βασίζονται σε εξετάσεις.
Η σύνδεση μεταξύ αμφιβληστροειδούς και εγκεφάλου είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς παρουσιάζουν ανατομική και φυσιολογική ομοιότητα με αυτά του εγκεφάλου. Αυτό καθιστά τον αμφιβληστροειδή ένα ιδανικό «παράθυρο» για την κατανόηση της συστημικής αγγειακής υγείας.
Ωστόσο, η έρευνα παρουσιάζει ορισμένους περιορισμούς, καθώς πρόκειται για μια έρευνα παρατήρησης, και έτσι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μπορεί να καθορίσει σχέσεις αιτίου-αποτελέσματος. Η έρευνα διεξήχθη επίσης κυρίως σε λευκούς.
Η πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου παραμένει κρίσιμης σημασίας, καθώς:
- Προκαλεί σχεδόν 100 εκατομμύρια περιστατικά ετησίως
- Ευθύνεται για 6,7 εκατομμύρια θανάτους
- Η πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλεται σε τροποποιήσιμους παράγοντες
Η ανακάλυψη αυτή αναμένεται για πολλούς να φέρει επανάσταση στην πρόληψη του εγκεφαλικού, ιδιαίτερα σε υποεξυπηρετούμενες, από πλευράς υπηρεσιών υγείας, κοινότητες. Καθώς η έρευνα συνεχίζει να εξελίσσεται, το μάτι ενδέχεται σύντομα να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο για την προστασία της εγκεφαλικής υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.