Τα παραπάνω αποτελέσματα αναφέρονται σε περιοχές που είναι πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Όσο όμως απομακρυνόμαστε από το επίκεντρο, τόσο τα αποτελέσματα αυτά βαθμιαία εξασθενούν.
Το κάθε νούμερο σ’ αυτή την κλίμακα αντιπροσωπεύει το ποσόν της ενέργειας που απελευθερώνεται και μεταφέρεται από τα σεισμικά κύματα. Όταν αυξάνει το μέγεθος του σεισμού κατά 1 βαθμό στην κλίμακα Richter, η ενέργεια που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεισμού είναι 30 φορές μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι, αν συγκρίνουμε δύο σεισμούς με μεγέθη 4 και 7 Richter, θα διαπιστώσουμε ότι στο δεύτερο σεισμό απελευθερώνεται 30x30x30 περίπου 30.000 φορές περισσότερη ενέργεια.
Άσκηση
Τα σεισμικά κύματα είναι τριών ειδών: τα διαμήκη πρωτογενή P – ταχύτητα διάδοσης στον ανώτερο φλοιό της γης ~6 km/s, τα εγκάρσια δευτερογενή S – ταχύτητα διάδοσης στον ανώτερο φλοιό της Γης ~3,5 km/s και τα επιφανειακά L – ταχύτητα διάδοσης ~3,2 km/s
(α) Να δειχθεί ότι η απόσταση L ενός σεισμού από το σεισμογράφο δίνεται από την ακόλουθη σχέση:
όπου Δt είναι το χρονικό διάστημα μεταξύ των χρόνων άφιξης των P και S κυμάτων, που διαδίδονται με ταχύτητες υP και υS αντίστοιχα(*).
(β) Δίνεται το παρακάτω σεισμογράφημα που δείχνει το χρόνο πρώτης άφιξης των P και S κυμάτων:
Να υπολογιστεί η απόσταση του επίκεντρου του σεισμού από το σεισμικό σταθμό, για τα συγκεκριμένα Ρ και S κύματα.
πηγή: Φυσική Γενικής Παιδείας Γ’ τάξης ΕΠΑΛ, των Κωστόπουλου Δ., Παπαχρήστου Π., Σκούντζου Π., Χαλκιά Κ.
(*) Στην πραγματικότητα η ταχύτητα των σεισμικών κυμάτων μεταβάλλεται σε σχέση με την απόσταση, επειδή κατά τη διάδοσή τους τα σεισμικά κύματα υποχρεώνονται να διασχίσουν στρώματα διαφορετικών τύπων πετρωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.