O Claude Shannon (1916 – 2001) υπήρξε ο θεμελιωτής της θεωρίας της πληροφορίας με το κλασικό άρθρο του «A Mathematical Theory of Communication» , που δημοσιεύθηκε το 1948.
Claude Shannon, Οκτώβριος 1968 (webmuseum.mit.edu)
Πρόκειται για ένα άρθρο με το οποίο ο Shannon μεταμόρφωσε ριζικά κάθε πτυχή της επικοινωνίας τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη. Eισάγεται για πρώτη φορά μια μονάδα μέτρησης της πληροφορίας, το δυαδικό ψηφίο (binary digit), το γνωστό bit, αλλά και η έννοια της εντροπίας στη θεωρία της πληροφορίας (αν και τo 1929 o Leo Szilard είχε προτείνει μια ιδεατή μηχανή η οποία συνέδεε για πρώτη φορά την πληροφορία με την θερμοδυναμική πριν από τον Shannon).
Ο Shannon απέδειξε ότι ήταν θεωρητικά εφικτό να επιτευχθούν αναπάντεχα υψηλοί ρυθμοί επικοινωνίας χωρίς σφάλματα διαμέσου μιας γραμμής με θόρυβο που ήταν επιρρεπής σε σφάλματα. Βέβαια, χρειάστηκε να περάσουν πολλές δεκαετίες για να καταφέρουν οι επιστήμονες να πλησιάσουν στην πράξη τον θεωρητικό μέγιστο ρυθμό επικοινωνίας του Shannon.
Ο Claude Shannon γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια, στις 30 Απριλίου 1916, σαν σήμερα. Για τον λόγο αυτό η Google αφιέρωσε το σημερινό της λογότυπο στον Shannon:
Βλέπουμε τον Shannon να παίζει με τα ψηφία 0 και 1 σαν ζογκλέρ. Γιατί; διότι ήταν μια από τις αγαπημένες του συνήθειες!
Ο Shannon ήταν ένας άνθρωπος με ιδιαίτερα πολυποίκιλα ενδιαφέροντα. Μεταξύ άλλων του άρεσε να οδηγεί μονόκυκλα – ποδήλατα με μια ρόδα –(κάνοντας ταυτόχρονα τον ζογκλέρ), και κατασκεύασε ένα ασύλληπτο μονόκυκλο με ελλειπτική (δηλ. μη κυκλική) ρόδα, στο οποίο ο αναβάτης κινούνταν πάνω- κάτω καθώς το μονόκυκλο κινούνταν προς τα μπρός!
Από την δεκαετία του 1960 ο Shannon σταμάτησε να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια. Έτσι, όταν το 1985 εμφανίστηκε απροσδόκητα σε ένα διεθνές συνέδριο για την θεωρία της πληροφορίας στο Brighton της Αγγλίας, οι συμμετέχοντες δεν τον αναγνώρισαν. Οι διοργανωτές του συνεδρίου τον έπεισαν να μιλήσει στο κοινό. Μετά από λίγα λεπτά ομιλίας, έβγαλε τρεις μπάλες από τις τσέπες του κι άρχισε να τις πετάει και να τις ξαναπιάνει στον αέρα. Το κοινό τον αποθέωσε ζητωκραυγάζοντας και παρατάχθηκε στη σειρά για αυτόγραφα. Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα, Robert J. McEliece, ηλεκτρολόγο-μηχανικό καθηγητή στο Caltech, «ήταν σαν να είχε εμφανιστεί ο Νεύτωνας σε συνέδριο φυσικής» .
O Shannon προφανώς διέθετε εκπληκτικό χιούμορ όπως αποκαλύπτει η μηχανή που είχε κατασκευάσει και ήταν τοποθετημένη στο γραφείο του, η “Ultimate machine”. Επρόκειτο για ένα απλό κουτί με έναν μόνο διακόπτη οn-off. Όταν κάποιος έβαζε τον διακόπτη στη θέση on, τότε άνοιγε το καπάκι του κουτιού, έβγαινε ένα μηχανικό χέρι … έθετε τον διακόπτη στο off και στη συνέχεια αποσυρόταν πίσω στο κουτί που έκλεινε!
https://physicsgg.me/2016/04/30/shannon-%ce%bf-%ce%b6%ce%bf%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%ad%cf%81-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b8%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog TEO O ΜΑΣΤΟΡΑΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.